Voor Joris

Persoonlijk stuk over het verhaal van mijn broer die een maand geleden gekozen heeft om uit het leven te stappen na een lang traject hulpverlening.

Het is een tijd stil geweest. Een maand geleden heeft mijn jongere broer ervoor gekozen om uit het leven te stappen. Dat heeft de verhalen, werkzaamheden en een heleboel dingen in mijn leven op stil gezet. 

Nu zit ik op een camping in Frankrijk en komen er andere emoties los dan ik de afgelopen weken heb gevoeld. Met weemoed komen vlagen van herinneringen aan de lopende band voorbij over onze vroegere familievakanties. Ik denk aan mijn zussen die hun eigen gezinnen hebben waarin ze met hun eigen waarden de opvoeding vormgeven. Dit laat me zien hoe er een verschuiving heeft plaatsgevonden. Van kind van mijn ouders naar volwassen vrouw die zelfstandig is en probeert verantwoordelijke keuzes te maken.

Ik voel tijdens mijn vakantie veel vlagen van gelukzaligheid. Dit geeft me een gevoel van dankbaarheid maar ook voel ik me soms schuldig. Schuldig omdat mijn broer dit gevoel niet heeft gekend in zijn laatste jaren. Zijn depressie en verslaving hebben hem meegedragen in een neerwaartse spiraal waarin de dood de enige uitkomst is gebleken. Het schuldgevoel over mijn eigen geluk, is misschien meer een onrechtvaardigheidsgevoel. Het niet te bevatten idee dat men zich zo diep ongelukkig voelt en op geen enkele manier een plek in de maatschappij weet te bemachtigen, dat suïcide een steeds groter wordende en reële kwestie wordt. Mijn zus vertelde me dat een kinderarts haar vertelde dat hij voorspelde dat suïcide de grootste doodsoorzaak onder jeugdigen gaat worden. Enerzijds misschien omdat de medische wereld steeds krachtiger wordt en ziektes onder controle krijgt maar anderzijds omdat we ons steeds minder gelukkig voelen. Dit lijkt al te beginnen op jonge leeftijd. 

Tweedeling

Er lijkt met betrekking tot dit onderwerp een tweedeling te bestaan. Met in het ene kamp mensen die zich zelf depressief hebben gevoeld of voelen en zich herkennen in het ‘er niet meer willen zijn’. In het andere kamp zitten mensen die zich op geen enkele manier een voorstelling kunnen maken van deze mate van depressiviteit. Ik mag me gelukkig onder het laatste kamp schalen. Natuurlijk zijn er momenten in mijn leven geweest waarin ik me niet gelukkig heb gevoeld, eenzaam ben geweest of langere tijd voornamelijk somber ben geweest. Maar ook geen enkel moment heb ik getwijfeld over wat het leven te bieden heeft. Leven staat voor mij gelijk aan voldoening. Leven an sich geeft voldoening. Bestaansrecht en je mogen bewegen in de wereld, keuzes mogen maken en de mogelijkheid om te groeien als persoon door toch een andere richting in te slaan dan je oorspronkelijk van plan was.

Ik kan wel stellen dat mijn broer dat niet zo voelde. Waarschijnlijk veel mensen met hem. Dat is de reden waarom ik het zo belangrijk vind om het hier over te hebben. Wat maakt dat het leven voor de een felgekleurd is met prachtige toekomstperspectieven en voor de ander grijs en zonder vooruitzichten. 

Eenzaamheid

Een belangrijke factor die hierin meespeelt is absoluut eenzaamheid. Hoewel een gevoel van ‘alleen zijn’ zich onderscheidt van eenzaamheid. Het is de lading die iemand koppelt aan ‘alleen zijn’ wat maakt dat iemand zich eenzaam voelt. 

Wat ik heb gemerkt, is dat het lijkt alsof ons individualistische bestaan ervoor zorgt dat we ons niet meer verbonden voelen. Deze ‘neoliberale zelfzucht’ zorgt volgens klinisch psycholoog Paul Verhaeghe voor grote ongelijkheid. Hierdoor nemen mentale stoornissen, criminaliteit, drugs- en medicatiegebruik toe onder alle lagen van de bevolking.

Ongelijkheid

Mijn broer heeft zijn hele leven dezelfde kansen gekregen als ik. Hij is opgegroeid in een warm gezin met vier kinderen en liefdevolle ouders. Mijn ouders hanteerden een relatief vrije opvoeding waarin we werden gestuurd op verantwoordelijke en verstandige keuzes. We hebben geleerd om iedereen kansen te geven en mensen te waarderen op openheid en vriendelijkheid in plaats van externe factoren als geld, macht of bezit. 

Mijn nadenken doet me ook beseffen dat je als ouder iedere keer opnieuw moet inschatten of je aanpak, je visie en opvoedstijl past bij je kind. Maar hoe weet je vooraf welke aanpak het beste past? Achteraf heb je pas de mogelijkheid om te reflecteren en na te gaan wat misschien beter had gepast. 

Binnen ons gezin was er veel ruimte voor onszelf. We werden gestimuleerd om te kijken naar mogelijkheden en om (als we zelf ergens passie voor hadden) er hard voor te werken om iets te bereiken. Voor mij zonder enige druk of autoriteit maar vanuit eigen wil en wens. 

Zal het toch de aanwezige aanleg zijn voor depressiviteit of een combinatie met vroeg veelvuldig drugsgebruik, die ervoor hebben gezorgd dat mijn broer zijn plek niet kon vinden  in de samenleving? 

Het systeem

Wat ik in ieder geval weet is dat ‘het zorgsysteem’ niet heeft geholpen. En dan doel ik niet op de vele hulpverleners, psychiaters, ervaringsdeskundigen die hem bij hebben gestaan. Voor de menselijke factor en de persoonlijke aanpak kan ik alleen maar opzienbarende bewondering hebben. Waar ik op doel zijn de welbekende wachttijden van 3 tot 6 maanden, de onmogelijkheid tot een gedwongen opname terwijl iemand overduidelijk niet in staat is deze keuze zelf te maken en een gevaar is voor zichzelf en de omgeving, het stilleggen van een uitkering als iemand wordt opgenomen terwijl vaste lasten gewoon doorlopen en iemand hiermee in de schulden werken, het gevecht iemand vervolgens aan moet gaan met een papierwinkel om weer op de rit te komen… ga zo maar door.

Ja al het bovenstaande is mijn broer overkomen. Wat me hier zo boos over maakt is niet dat hij uiteindelijk de keuze heeft gemaakt om zelfmoord te plegen want ik kan niet aantonen dat er een causaal verband bestaat tussen het een en ander. Maar het feit dat al deze zaken iemand dieper in de problemen werken terwijl het ingericht zou moeten zijn op zorg, hulp en ondersteuning. 

Een oproep

Ik weet dat ik maar een beperkt bereik heb maar toch wil ik mijn stem laten horen. Naast ruimte voor mijn rouwproces, merk ik dat ik iets op voel borrelen diep in mezelf, waarmee ik motivatie creëer om verandering teweeg te brengen. Het zal misschien een minuscuul kleine verandering zijn maar ik zal de komende tijd alles op alles zetten om iets te bereiken binnen dit onderwerp. Mijn voornaamste focus is de basis van ieder kind, educatie en jeugdzorg. Maar ook verslavingszorg en (jeugd)psychiatrie zijn gebieden waar ik me op wil richten.

Ik wil dan ook afsluiten met een oproep;

Blijf alsjeblieft kritisch op beleid en processen binnen je organisatie. Zorg voor verbetering, luister naar verhalen van cliënten en het allerbelangrijkste laat je stem horen (zowel binnen de politiek als kleinschaliger). Alleen als we samen de verantwoordelijkheid dragen, kunnen we verandering daadwerkelijk bewerkstelligen. 

Heb je vragen over eenzaamheid, suïcide of verslaving, neem contact met me op, dan probeer ik te helpen of door te verwijzen.

Als je denkt aan zelfmoord, bel dan de zelfmoordpreventielijn 0800-0113!

38 Comments

Dank voor het delen Maartje. Aangrijpend stuk. Over je broer, over jou en je oproep is heel duidelijk. Laten we mensen geen slachtoffer maken van een harde systeemwereld. Een ieder verdient respect en persoonlijke aandacht en dan blijft het als hulpverlener vaak nog een hele klus om goed aan te sluiten. Maar wel een hele mooie. Iets wat mijn vak mooi maakt en ik vind op z’n minst verplicht ben naar mensen die het moeilijk hebben. Sterkte met het verlies van je broer.

Wat mooi dat je het zo ziet Boris. Het is inderdaad een pittige taak binnen de kaders en mogelijkheden die er zijn maar uiteindelijk kunnen we alleen invloed hebben op ons eigen handelen. Dank voor de woorden!

Wat een krachtig verhaal over je broer en jullie gezin. Ik hoop dat het door veel mensen en vooral zorgverleners wordt gelezen. Misschien dat dan de menselijke maat meer gehanteerd wordt.
Sterkte met jullie verlies.

Dankje Margo. Dat hoop ik ook en ik geloof absoluut dat we daar als maatschappij toe in staat zijn.

Wat krachtig dat je nu al in staat bent om het verlies én verhaal van je broer om te zetten in een boodschap waarmee je anderen inspireert en hopelijk activeert.

Heel veel sterkte met dit grote verlies en als je ooit de behoefte voelt om dit verhaal letterlijk een podium te geven, ben ik er voor je 🙌

Wat een kwetsbaar en tegelijk krachtig verhaal. Ik wens jou en jouw familie sterkte om het gemis te dragen. Daarnaast wens ik je ook succes met de zoektocht om het verschil te gaan maken in het land van zorg en welzijn, met alle bergen, valkuilen en hobbels onderweg. Je hebt een krachtige motivatie en ik weet zeker dat jouw broer je er dankbaar voor zou zijn.

Beste Maartje, een indrukwekkend verhaal. Ik hoop dat het meer dan een minuscule bijdrage levert aan de kijk op EN omgang met jongeren. En niet alleen in de (jeugd)zorg maar in alle omgevingen waar we hen tot voorbeeld kunnen zijn. Bijvoorbeeld door een luisterend oor te bieden en niet direct te oordelen; en oprechte aandacht besteden aan ieders plek in deze wereld. Strekte en dank voor het delen! Groet, Frank

Dankjewel Frank. Ik hoop het ook zeker. Het maakt in ieder geval een hoop los bij veel mensen. Mooi omschreven; oprechte aandacht aan ieders plek in deze wereld. Daar zouden we voor moeten strijden.

Dag Maartje,

Wat een prachtig stuk heb je geschreven over Joris.
Met je oproep leg je de vinger op de zere plek: als ‘het systeem’ de mensen die zorg verlenen domineert gaat het fout. In de eerste plaats voor degenen die zorg nodig hebben, maar ook voor de zorgverleners, die dan niet kunnen doen wat zij nodig vinden. Ik hoop dat veel mensen je oproep lezen! Liefs, Josée

Dankjewel Josée. Je hebt het natuurlijk ook van dichtbij gezien (zowel bij Joris als tijdens het werken in de psychiatrie). Het blijft een ontzettende moeilijke en kwetsbare branche. Ontzettend complex. Met al de reacties op mijn bericht, weet ik dat het in ieder geval ontzettend leeft bij veel mensen. Zowel mensen uit de hulpverlening, besturen, politiek en slachtoffers. Liefs, Maartje

Gecondoleerd Maartje met het verlies van je broer. Ik ben van de andere kant. In 2004 ben ik kort opgenomen geweest. Ik schrijf nu een boek over hoe de psychiatrie voor mij was maar vooral hoe ik na daar te zijn uitgestapt geleefd heb met mijn doodswens tot nu toe. Mijn eigen weg daarin gevonden heb. Ik kan niet precies uit je verhaal opmaken hoe lang hij heeft gezocht, maar voel wel compassie voor hem. Het kan zo zwaar zijn. Sterkt, jij en je familie. Wat een verlies !

Dank voor de woorden en het delen van je verhaal Engelien. Het is ontzettend belangrijk dat je dit deelt. Heel mooi dat je je eigen weg hebt kunnen vinden. Heel veel succes met het boek.

Hi Maartje! Ik lees je verhaal en voel jouw pijn. Ik heb veel respect voor je dat je dit verhaal gedeeld hebt. Er zijn weinig dingen die krachtiger zijn dan vanuit je hart communiceren. Ben ervan bewust en wees niet bang om je stem te laten horen. I support your mission!

Dankjewel voor de woorden en de support Benjamin. Samen kunnen we zeker wat bereiken, daar ben ik van overtuigd.

Hallo Maartje,

Hartelijk dank voor het delen. Ik wens jullie veel sterkte toe bij het verwerken van dit grote verlies. Ook ik heb een missie; minder regels, meer mens. Het goede nieuws is dat de systemen gemaakt zijn door mensen, met de beste bedoelingen. Ze kunnen dus ook weer worden afgeschaft. Er is wel een lange weg te gaan. Ik doe mijn best in de lokale politiek.
Met vriendelijke groeten,

Friso Teerink,
Vernieuwen door te ontregelen

Hoi Friso, dankjewel voor je bericht en de steun. En wat een fantastische missie. Dat is iets waar ik me ook graag voor wil gaan inzetten. Handelen vanuit vertrouwen ipv wantrouwen, dat zorgt voor een stuk minder werk / zorgen bij zowel de inkopende partij als de zorgverlener. Dank voor jouw inzet. Hou gerust contact want ik ben ontzettend benieuwd naar de uitkomsten. Groeten, Maartje

Lieve Maartje,

Wat een verdrietig stuk om te lezen over jouw broer.
Het is helaas herkenbaar, dat de wachtlijsten en eventueel gedwongen opname heel moeilijk is.
Wellicht kan ik uit eigen ervaring toegeven dat het net het zetje kan zijn.
Het niet gehoord worden, onbegrip van ik heb nu een probleem niet over 3 maanden. Of 6 of 13…

Ik hoop dat je organisaties bereikt, en tot hun door kunt dringen.
Echter ben ik bang dat ons zorg systeem daar te complex voor is.
Er is een docu Tygo in de psychiatrie, hier wordt heel duidelijk waar, hoe en vooral waarom ons systeem faalt!

Ik wens je veel sterkte.

Liefs

Dankjewel Janou voor de lieve en open woorden. Wat verschrikkelijk dat het herkenbaar voor je is. De complexiteit is precies wat zichzelf in de weg zit. Gedeeltelijk zorgen we zelf voor deze complexiteit namelijk. Maar je hebt gelijk dat er geen pasklare oplossing voor is. Toch geloof ik in een systeem waarin vanuit vertrouwen gehandeld wordt, met menselijkheid en nabijheid.

Indrukwekkend verhaal Maartje en erg goed verwoord!
Het wordt hoogste tijd dat er weer meer naar elkaar en voor elkaar gezorgd gaat worden. Mensen verbinden en in de zorg de mens centraal en niet de poen en/of protocollen! Hulpverleners durf out of the box te denken en pro actief!
Sterkte Maartje met het verwerken vh verlies van je broertje

Dankjewel voor je bericht en de mooie woorden Tom. Daar is het inderdaad de hoogste tijd voor. Ik denk dat we hier allemaal ons steentje aan bijdragen.

Allereerst heel veel sterkte Maartje voor jou en je familie.
Het stuk dat je zo mooi hebt geschreven bevat veel herkenningspunten.
Met name de lange wachttijden en de zorgen over inkomen van hulpzoekenden bemoeilijken de weg naar herstel en werpen nieuwe problemen op.
Ik wil je van harte steunen met je initiatief.

Dankjewel voor de sterkende woorden Wil. Het is helaas treurig hoeveel herkenning het oproept bij veel mensen. Wat vervelend dat je hier ook tegenaan bent gelopen. Het is precies wat je schrijft. Het werkt veelal tegen, terwijl het ingericht zou moeten zijn op ondersteuning en ontwikkeling.

Heel wat zo’n rouwproces! Goed om je verhaal te delen. Dank je. Het vervelende is, en dat geef je aan dat in dit neo-liberale tijdperk het individu voorop staat zo lang het goed met hem/haar gaat. Het sociale opvangnet voor mensen die we moeten helpen is in de laatste 30 jaar compleet weg bezuinigd. Ook is er geen tijd meer om te luisteren. Ik zeg wel eens (heb zelf 34 jaar bij woningcorporaties aan de woonkant gewerkt, 8 jaar welzijnswerk en inmiddels met pensioen) het ‘netwerk om deze mensen heen’ is verbroken. Een koffie juffrouw bij de Riagg (tegenwoordig heet dat GGZ) had een beter luisterend oor dan menig psychiater. Ongeveer 20% van onze samenleving is niet in staat voor zichzelf te zorgen en in het begin van dit milennium schaffen we de hele zorg en netwerk voor deze doelgroep af en roepen we: ‘ze moeten nu zelf hun broek ophouden’. Een samenleving waarbij wij voor onze medemens hadden moeten blijven zorgen is naar de haaien omdat economen op korte termijn geld willen verdienen. Wachttijden voor acute hulp was 30 jaar geleden ruimer aanwezig dan nu. Nu maanden. En alleen maar om steeds meer ‘materialisme’ te verwerven. Worden we daar gelukkiger van? Vrijheid bestaat uit ‘gebondenheid en verantwoordelijkheid’ en is gelimiteerd door ‘normen en waarden’. Dat zijn we vergeten. Wordt weer tijd dat we gaan voorleven. Het leven is een kwestie van stellen van prioriteiten en is geen maximum van genoegens. En daar gaat het wel steeds meer op lijken.

Dankjewel voor je treffende verhaal Paul. Ik lees in je woorden dat je er veel mee van doen hebt. Ik deel ontzettend jouw visie. Laten we blijven hopene en werken aan verandering.

Lieve Maartje,
Bedankt voor het delen van jouw persoonlijk stuk. Ik ben erg onder de indruk. De emotie en tegelijk ook de kracht dat vrijkomt, komt zo bij mij binnen. Veel herkenning. Moedig en goed van je om dit te posten. Zowel de persoonlijke tint als de noodzakelijke aandacht voor dit onderwerp is waardevol. Ellenlange trajecten zorgen voor nog meer ergernis. De cliënt die op dat moment al enorm kwetsbaar is, is er niet mee geholpen. Hetgeen kan leiden tot het verergeren van de mentale situatie. Ook de omgeving is er niet mee geholpen. Voelen zich machteloos. En dit is nog maar één klein onderdeel van waar het anders moet. Er dient dieper in te gaan te worden op het probleem en de oorzaak. En iedereen die hier een rol in speelt, behoort zijn verantwoordelijkheid te nemen. Ik heb het niet alleen over hulpverleners of instanties…. Het gaat verder dan dat. Je hebt je stem laten horen en ben daar blij om. Ondanks dat je zelf zegt dat je niet zo’n groot bereik hebt, heb je het wel gedaan. Ik steun je. Ik wens jou en je familie nog veel sterkte bij het verwerken van het grote verlies van je broertje.

Dankjewel voor de mooie en lieve woorden Ginny. Het is ontzettend complex maar er is zeker nog een slag te halen. Ik hoop dat iedereen zijn verantwoordelijkheid hierin gaat nemen en eerlijk durft te reflecteren.

Heel veel sterkte met dit verdriet. Je verhaal is krachtig en mooi, en ik zie in de reacties dat mensen dit helaas ook herkennen. Drie weken geleden is mijn zeer goede vriendin uit het leven gestapt. En het systeem met bezuinigingen en dus ontslagen van dierbare hulpverleners en dus weer opnieuw beginnen, heeft haar ook niet geholpen.
Heel veel kracht toegewenst.

Jeetje Lisette wat verschrikkelijk. Ongelooflijk veel herkenning, veel te veel als je het mij vraagt. Ik ben er oprecht van geschrokken. Ik wens je heel veel sterkte toe met het verdrietige verlies van je vriendin ❤️

Wat een aangrijpend verhaal, Maartje! Allereerst wens ik je alle sterkte toe in deze verdrietige tijd. Dapper en krachtig dat je dit deelt. De schrijnende situatie in de maatschappij is dat het systeem voor de mens wordt gesteld, anders dan waar het bij aanvang voor bedoeld zou zijn. Hoop dat jouw stem een bijdrage mag zijn voor een veranderde aanpak. Er zijn helaas teveel voorbeelden dat het huidige systeem niet werkt en bestuurders zouden moeten ontwaken! Sterkte & ook succes gewenst.

Leave a comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *