Beleid opstellen

Laat me je werk uit handen nemen

Wat is beleid?

Beleid wordt opgesteld wanneer een organisatie nieuwe zaken wil opzetten of lopende zaken wil optimaliseren. Door middel van het opzetten van beleidsstukken geef je richting aan binnen jouw organisatie.

Vaak is beleid een middel om bepaalde doelen te behalen. Je zet een concreet tijdpad uit waarmee je ervoor zorgt dat doelstellingen binnen aanzienlijke tijd kunnen worden uitgevoerd. Ook kan het worden gebruikt als naslagwerk voor belangrijke zaken binnen de organisatie. Op deze manier zorg je voor hoge kwaliteit en een professionele uitstraling.

Binnen zorg- en onderwijsinstellingen is het in sommige gevallen verplicht om beleid te hebben omtrent bepaalde onderwerpen. Zo kan de overheid verwachten dat je beleid hebt over geweld naar hulpverleners (medewerkers) of scholingsmogelijkheden voor je medewerkers. Dit allemaal zodat er kan worden voldaan aan het kwaliteitskader jeugd of WMO. Om je organisatie naar een hoger niveau te tillen kun je er verder voor kiezen om beleid op te stellen over verzuim, hulp aan ouders of samenwerkingen met andere organisaties.

Beleid binnen jouw organisatie

Helaas is het vaak zo dat de bezetting binnen kleinere (jeugd)zorg instellingen het niet toelaat om professioneel beleid op te stellen. Het heeft vaak ook niet de grootste interesse van zorgverleners. Dit heeft als simpele reden dat zij het liefst bezig zijn met het vak: zorg bieden. Er komt vaak al ontzettend veel administratief werk kijken bij functies binnen de zorg. Ik hoop te bereiken dat ik een deel van dit administratieve werk uit handen kan nemen.

Vanuit het kwaliteitskader jeugd en WMO zijn er een aantal zaken vastgesteld. Ik kan je helpen met het opstellen van beleid omtrent privacy, veiligheid, verzuim, kwaliteitsverbetering of professionalisering van personeel. Verder kan het zorgproces geoptimaliseerd worden zodat kan worden voldaan aan het uitgangspunt van integrale hulp aan gezinnen. Samenwerken staat hierbij centraal waarbij 1 gezin 1 plan 1 regisseur terugkomt. Het opnieuw indelen van de manier van rapporteren en evalueren zodat het overzichtelijk is en transparant voor betrokken partijen.

Ervaring met beleid

Zowel op mijn HBO opleiding Pedagogiek als binnen de master orthopedagogiek heb ik met veel plezier stukken gelezen én geschreven. Het is dan ook niet zo gek dat direct na mijn opleidingen, mijn voorkeur snel uitging naar het opstellen van beleid. Hiervoor is het namelijk nodig om veel te lezen over ontwikkelingen binnen de (jeugd)zorg en onderwijs. Daarnaast kon ik al snel aan de slag met het schrijven van beleid. Samen met collega’s sparren over verbeteringen die doorgevoerd konden worden. Hiermee ben ik gestart op het Stedelijk College Eindhoven. Later heb ik deelgenomen aan diverse projectgroepen bij mijn werkgever Marant om vernieuwingen door te voeren.

Door met veel mensen samen te werken, veel navraag te doen bij andere organisaties en veel feedback te vragen, heb ik me goed kunnen ontwikkelen op dit gebied. Tijdens mijn werk als manager was ik verantwoordelijk voor het professionaliseren van de organisatie. Hierdoor heb ik met veel plezier gewerkt aan het vastleggen van belangrijke visie en waardevorming.

Door deze ervaring ben ik als zelfstandige goed op de hoogte van de lopende zaken. Daarnaast blijf ik me hierin verdiepen. Zo heb ik bij de Wilhelminahoeve in Wanroij gezorgd voor beleid over veiligheid, pedagogisch klimaat en het zorgproces. Lees hier meer over mijn ervaring binnen beleid.

Voor wie?

Zorginstellingen gericht op

  • Dagbesteding
  • Behandeling / diagnostiek
  • Beschermd / begeleid wonen
  • Ambulante zorg
  • Psychiatrie
  • Verslavingszorg

Onderwijsinstellingen

  • Primair (speciaal) onderwijs
  • Voortgezet (speciaal) onderwijs
  • Praktijkonderwijs
  • Samenwerkingsverband

Gemeenten

  • Sociaal domein
  • Leerplicht