Kwetsbaarheid

Vandaag wederom een blog over een van mijn persoonlijke kernwaarden. Kwetsbaarheid. Veelal niet gezien als waardevol maar juist als vervelend of minderwaardig. Ik wil vandaag laten zien dat het tonen en aanvaarden van kwetsbaarheid je kan laten groeien als persoon.

Een van de personen die ik volg en waardoor ik met dit thema aan de slag ben gegaan is Brené Brown. Zij geeft veel waardevolle input over het thema kwetsbaarheid. Ze geeft aan hoe het haar zelf helpt maar vooral schrijft ze vanuit wetenschappelijk onderzoek en daar hou ik van.

Mijn kwetsbaarheid

Om maar even met de deur in huis te vallen, ik voel me door het aangaan van dit ZZP avontuur, ontzettend kwetsbaar op het moment. De onzekerheid, risico’s, financiële instabiliteit. niet-helpende gedachten nemen regelmatig de overhand. Ik heb daarom besloten om een coachingstraject in te gaan. Hiervoor was het voor mij belangrijk om helder te hebben waar mijn knelpunten precies liggen. Wat ik hier bij nodig heb van een coach en hoe ik deze aan wil gaan pakken. Dit dwingt je om kwetsbaar te zijn.

In de afgelopen jaren ben ik zowel met betrekking tot privé als zakelijke vraagstukken in aanraking gekomen met psychotherapie, cognitieve gedragstherapie en mindfulness waarbij flinke analyse aan te pas is gekomen waarom bepaalde gedachtenkronkels steeds terugkomen of wat maakt dat je jezelf op een bepaalde manier identificeert.

Misschien als een van de meest recente kwesties, het welbekende ‘dertigersdilemma’. Al denk ik persoonlijk dat het niet met leeftijd verbonden is maar wel met de fase waarin je op dat moment verkeert. Het is een tijd waarin je reflecteert op wat is geweest en jezelf kritische vragen stelt over de toekomst. Ben ik gelukkig in mijn werk of relatie? Wil ik kinderen? Wil ik andere keuzes maken wat betreft wonen of mezelf een gezondere leefstijl aanmeten?

Iedere levensfase heeft van deze kwetsbare punten waarin je jezelf afvraagt of je op het juiste pad zit. We vergelijken onszelf doorlopend met anderen. Eerder deelde ik al dit artikel waarin wordt geschreven over generatie Y. Mooi omschreven hoe deze (mijn) generatie is opgegroeid met het idee dat de toekomst ons toelacht zonder dat we er heel veel inspanning voor hoeven te verrichten. De realiteit blijkt anders te zijn waardoor we momenten van teleurstelling en ongeluk ervaren.

In het boek ’the subtle art of not giving a f*ck’ schrijft Mark Manson dat we zelf ook zorgen voor deze momenten van ongeluk. Juist zodat we onszelf daarna weer op een helend pad kunnen brengen. Dit pad is wat ons gelukkig maakt, niet de daadwerkelijke stip aan de horizon.

Mannen versus vrouwen

Kwetsbaarheid lijkt iets vrouwelijks te zijn terwijl het uiteraard iets menselijks is en niet aan geslacht verbonden. In mijn eigen relatie merk ik dat er veel ruimte is voor kwetsbaarheid aan beide kanten, wat voor mij de relatie naar een hoger niveau tilt.

Om toch even te generaliseren denken mannen vaak dat kwetsbaarheid betekent dat je zwakte toont. Dit is juist wat ze proberen te voorkomen. Wat volgens mij duidelijk moet worden is dat dit niet dezelfde begrippen zijn. Waarbij het begrip zwak hier wordt beschreven als ‘krachteloos’ terwijl kwetsbaarheid betekent het ongemak opzoeken en uit je comfortzone stappen, daar is juist kracht voor nodig.

Persoonlijk leiderschap

Eerder schreef ik al een blog over introspectie waarin ik schreef hoe reflecteren je ontzettend kan helpen. Het helpt je zowel jezelf beter begrijpen als meer begrip opbrengen voor anderen.

Door jezelf kwetsbaar op te stellen kun je échte verbondenheid bereiken. Dit zorgt voor diepgaande en waardevolle relaties waarmee je jezelf en de ander versterkt. Het laat je beter, meer begripvol, communiceren.

“Verbondenheid is de energie die ontstaat tussen mensen wanneer zij zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen; wanneer ze zonder te oordelen en beoordeeld te worden kunnen geven en ontvangen.”

Brené Brown

Binnen de branche (onderwijs en jeugdzorg)

Ik geloof dat kwetsbaar durven zijn belangrijk is voor je groei als persoon maar het is ook prachtig wanneer je dit als professional kan toelaten. Ik durf te stellen dat dit je gaat helpen om een betere band te creëren met je collega’s, cliënten / leerlingen en leidinggevenden.

Om af te sluiten wil ik een aantal concrete tips geven waarmee je direct aan de slag kunt gaan als het gaat om het thema kwetsbaarheid.

  • Je persoonlijkheid tonen
    We zijn geneigd om twee gezichten te handhaven. Eentje voor privé en eentje voor zakelijk. Dit betekent dat we doorlopend een masker dragen. Misschien ben je ook nog moeder en partner, allemaal rollen waarin je andere maskers op kan zetten. Dit kost veel energie en maakt dat je ongelukkiger. Zorg er dus voor dat je je werk uitvoert op een manier die aansluit bij jouw persoonlijkheid. Dit maakt je automatisch kwetsbaarder want je moet je echte zelf laten zien.
    Mijn persoonlijke voorbeeld is dat ik als manager met geen mogelijkheid in een keer een ontzettend autoritair figuur kon spelen. Ik vond het belangrijker om een band op te bouwen met het team.
  • Fouten toegeven
    Ondanks dat er veel wordt gezegd dat fouten maken mag, we verstoppen het vaak nog. Hoe vaak ben je er niet achter gekomen dat je een belangrijk document toch nog niet had verstuurd of toch de verkeerde informatie hebt doorgegeven. Durf hier dan voor te staan en op terug te komen. Laat het niet voorbij gaan maar toon je kwetsbaar en geef toe dat je deze fout hebt gemaakt. Gegarandeerd dat mensen dit bij je gaan waarderen.
  • Onszelf overbodig durven maken
    In mijn stuk waar ik vertel over de revolutie in de jeugdzorg, schreef ik al dat we in de jeugdzorg ontzettend veel functies hebben die belangrijk gemaakt worden door onszelf. Zelfsturende teams werken vaak super goed. Een managementfunctie is misschien niet meer altijd nodig. In deze documentaire van VPRO tegenlicht komt het thema bullshit jobs aan bod. Waarom we overbodige banen in stand houden. Gun in bepaalde gevallen een collega jouw werk, neem niet de credits zelf maar geef ze aan een ander, denk eens niet dat de organisatie in elkaar stort als jij er niet meer bent. Je zal hier meer rust door ervaren.
  • Een collega aanspreken
    Dit vinden we nog steeds lastig. Ongemakkelijke gesprekken aangaan. Ik zal zelf de laatste zijn die toegeeft dat dit makkelijk is. Toch waardeerde ik het persoonlijk heel erg als mensen dingen bespreekbaar maken. Haal die olifant uit de kamer en spreek het uit. Nee, het gaat geen fijn gesprek worden, je voelt je kwetsbaar en de kans bestaat dat het in een conflict eindigt. Maar over het geheel zul je prettiger zijn om mee te werken omdat er niks in de lucht blijft hangen wat niet uitgesproken wordt.

Brené Brown – De kracht van kwetsbaarheid

Related Articles

Post a comment

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *